maanantai 3. helmikuuta 2014

Mitä yhteistä on Sherlock Holmesilla ja aktivismifeminismillä?


Sherlock Holmes edustaa hyvin vanhakantaista etsivätyyppiä. Hän on yhdenlaisen brittigentlemannin ideaalin mukainen. Hahmoa on vaikea liittää mihinkään kovin moderniin, saati aktivistiseen feminismiin. Hieman tarkempi miettiminen tuo mieleen historiallisen yhteyden, tarkalleen ottaen ajassa ja paikassa. Nimittäin naiset hakivat briteissä äänioikeutta samaan aikaan kuin Holmes seikkaili.

Vielä tarkempikin yhteys löytyy. Nimittäin Barton-Wright. Olen aiemmin kirjoittanut tästä jujutsua viktoriaaniseen brittiyhteiskuntaan muotoilleesta eksentrikosta. Ja siitä, miten hän sai sen verran mainetta, että hänen oppinsa mainitaan, joskin kirjoitusvirheen kera, yhdessä keskeisimmistä Sherlock Holmesin seikkailussa.

Barton-Wright liittyy kuitenkin epäsuorasti myös suffragetteihin. Uusin "Tieteen Kuvalehti Historia (3/2014)" kertoo siitä miten feministit kokivat kovaa vastustusta. Aiheeseen liittyen kirjoitettiin esimerkiksi ns. mustasta perjantaista, 18. marraskuuta 1910 jolloin feministit tekivät mielenosoituksia kun lakiehdotus, toki rikkaille suodusta, naisten äänioikeudesta oli hyllytetty.

Naisjärjestö WSPU piti sisällään aktivistijoukon nimeltä "The Bodyguard". Sen parissa näkyvässä roolissa oli länsimaiden eräs ensimmäisistä naispuolisista itsepuolustuslajien opettajista, Edith Garrud. Garrud oli opetellut jujutsua Barton-Wrightin johdolla. Jujutsun avulla fyysisesti hennompi nainen kykeni päihittämään miehiä, jopa poliiseja.

Mielestäni tämä on hyvä muistutus niille, joista itsepuolustuslajit ovat jotenkin maskuliinista järjestelmää tukevien sovinistien asia. Ja jopa jonkinlainen perheväkivallan markkeri. (Ja voi kyllä - jostain syystä itsepuolustuslajien harrastaminen nähdään tietyissä piireissä vaimonhakkaajien harrastuksena.) Tätä on vaikeaa käsittää, sillä perinteisesti maskuliinista ylivaltaa on ylläpidetty sillä että miehet ovat keskimäärin fyysisesti voimakkaampia kuin naiset. Itsepuolustuslajit siirtävät valtaa voimasta taitoon.

Ja tämä on nähdäkseni lähes yhtä vapauttavaa kuin se, miten moni yhteiskunta on saavuttanut menestystä siitä että periytyvät edut on muutettu eduiksi jotka saadaan koulutuksella, taidolla ja ansioilla ; Valtajärjestelmät tuppaavat tällaisessä maailmassa olemaan aina väliaikaisia.

Ei kommentteja: