sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Pieni ajatus ; Suoraan poliisihevosen suusta

Itsenäisyyspäivän rettelöinti Tampereella ja Helsingissäkin on ollut vahvasti näkyvissä mediassa. Nähdäkseni tapaus korostaa sitä, miten vaikka vasemmistoa kuvataan juurettomina ja egoistisina individuaaleina ja oikeistoa massan mukaan rynnistelevänä laumana, on tosiasiassa niin että vasemmisto on yhteisöllistä "solidaarista sosiaalisuutta" ja oikeisto taas enemmän "moottoripyöräjengiläisten sosiaalisuutta". Vasemmisto tuottaa mielenosoituksesta purkautuvia anarkistisia mellakoita joissa on ryhmähenki mutta ei keskusjohtoa. Oikeistolaiset taas ottavat ja käyvät vaikkapa puukottelemassa kirjastossa pienemmällä jengillä tilanne ennalta suunnitellen.

Itse nostan kuitenkin esiin poliisin. Ja poliisihevoset. Tampereella poliisihevosta heitettiin kilvellä. Hevoset tönäisivät myös mielenosoittajia. Poliisia on moitittu vahvasti siitä että he olivat ottaneet hevoset mellakantorjuntaan mukaan. Hevosella päälle juokseminen kun on vaarallista, ja hevoset ovat säikkyjä ja sivulliset ovat tässä vaarassa. ; Videoilla näkeekin että hevoset ovat säikynoloisia. Poliisit kuitenkin myös pitävät ne melkoisen hyvin hallinnassa. Hevoset että ratsastajat olivat koulutettuja. Siitä huolimatta huoli turvallisuudesta on relevantti. Jos hevosta heitellään kivillä ja kepeillä, ei pidä ihmetellä jos se pillastuu. (Itsekin pillastuisi. Esimerkiksi turvallisuusalalla ihmisiä pamputetaan vähemmästäkin kuin vaarallisia vammoja tekevien projektiiliaseiden käytöstä.)

Näkisin, että poliisin toimintaa arvioidaan liikaa lopputuloksesta käsin. Kun katsotaan tapahtumia, ei ole kenties helppoa nähdä mitä ei tapahtunut. Emme esimerkiksi lue siitä että poliisi olisi ampunut mellakoitsijoita. Poliisi oli aivan selvästi liikenteellä rauhoittamisasenteella. Väkijoukkoja kontrolloitiin ja motitettiin tarvittaessa.

Joukkojenhallinnassa hevonen taas on hyvä monestakin syystä. Hevosen selästä näkee enemmän. Hevonen on itsessään auktoriteetti. Lisäksi hevonen rauhoittaa siinäkin mielessä, että terve itsesuojeluvaisto kertoo että isoa hevosta ei kannata lyödä koska tämä voi säikähtää ja teloa pahasti hyökkääjän. Näin sitä ei siis tulisi lyötyä ensinnäkään.

Toisaalta vasemmistolaisuuteen liittyy myös ajatus eläinten hyvinvoinnista. Ja ainakin itse olen niitä ihmisiä jotka pelatessaan "Wolfensteinia" eivät itke ammuttujen natsien perään, mutta niiden susikoirien puukottamisessa tuntuu olevan jotain väärin. "Sikaa" (poliisia) on kenties helppo pitää systeeminvartijana jota voi lyödä, mutta hevonen on sitten ihan erilainen elukka.

Poliisi oli selvästi liikenteellä ajatuksena että mellakoijat ovat oman maan kansalaisia joita tulee enemmänkin rauhoitella, kuin vihollisen voimana joka tulee mukiloida ja laittaa linnaan. Monen luottamus poliisiin meni itsenäisyyspäivän kohdalla. Ja moni pettyi mediaan, joka joko puolustaa vasemmistolaisia tai ei nosta yhteiskunnan sortavia rakenteita riittävästi esille. Itselleni korostui enemmän se, että poliisi on varsin luotettava taho, joka kontrolloi mainiosti anarkistista sosiaalista mellakointia joka kumpuaa ylilyönneiksi kasvavasta typerehtimisestä.

Ei kommentteja: