sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Cat-holic ja sota URL -osoitteista

ACL:n nettisivuilta löytyy Australian Cat Ladies -järjestön sivut. Herttaisilla sivuilla on mm. teksti "Welcome to the website of the Australian Cat Ladies. We believe in family values – like hard work, marriage equality, and lots of tummy rubs." Ainut ongelma on tietysti siinä että ACL liitetään mielikuvissa yleensä Australian Christian Lobbyksi. Ja itse asiassa URL -osoitekin viittaa juuri tähän järjestöön. Se taas ei arvosta kissamaisempaa arvomaailmaa. Sivusto onkin saanut moitetta. "I am very disappointed at this URL camping. Why must you try to censor how we express our values? I am not aware of us trying to suppress your (or anyone else’s) views… I cannot speak on behalf of others, but I will show god’s benevolence by turning the other cheek. (As negative behaviour will only add further fuel to the fire). I pray for every one of you - this may not mean anything to any of you; but I feel it should be known so you can understand and appreciate the full extent of my tolerance in this matter. When you attack our Christian group, you attack the fundamental ideals we have been taught all our lives. What have you to say about that? If I should listen to what you have to say, why is what I’ve learnt any different from your ‘teaching’?" Australian Cat Ladies pahoittelee seuraavalla lausunnolla "It has come to our attention that there appears to be a case of mistaken identity between the ACL and another similarly named Australian lobby group. PLEASE NOTE, IT IS VERY IMPORTANT THAT YOU DO NOT CONFUSE ‘Cat-Holics’ with ‘Catholics‘. (Although of course you can be both at the same time!)"

Sivusto on mielletty loukkaukseksi ja hyökkäykseksi vaikka sen sisällä ei ole oikeastaan mitään loukkaavaa sanan suurimmassa merkityksessä. Mitään suoranaisesti laitontakaan tässä tuskin on tapahtunut. URL -osoitetta ei ole uusittu ja se on siksi otettu uudelleen käyttöön. Se, että tietyt lyhenteet ovat yleensä tietyssä merkityksessä käytössä johtaa helposti siihen että toisen tilan viemistä pidetään pahana. Skeptics United kuvasi URL -ryöstötilannetta sanoilla "Olihan tuo lapsellista. Mutta hauskaa." Siihen on vaikea lisätä oikein mitään.

Paitsi samaa kääntäen maailmankuvat "ympäri".

Vastaavaa kinaa on ollut viime aikoina suomessakin. Seurakuntayhtymä kun varasi Vapaa-ajatteluun liittyvän osoitteen 'vapaa-ajattelija.fi'. URL -varaus kuitattiin sillä että "Vapaa-ajattelijoilla ei ole yksinoikeutta vapaaseen ajatteluun". Vapaa-ajattelijat närkästyivät tästä ja vaativat toimenpiteitä. "Vapaa-ajattelijoista on selvää, että verkkotunnus on hankittu harhauttamaan verkon käyttäjiä eroamalla liiton osoitteesta vain yhdellä kirjaimella."

Ei ole vaikeaa nähdä että kyseessä on hyvin samanlainen toimenpide kuin mitä on tapahtunut kissanystävien kanssa. URL -osoite liitetään helposti identiteettiin. Ne ovat tässä mielessä jopa hyvinkin tärkeitä. URL -varaus nähdään siksi helposti loukkauksena ja vähänkin yllättävä sisältö voidaan nähdä herjaavana vaikka sisältö olisikin kilttiä ja kohteliasta. Tai siinä olisi vain kissoja. Tätä kautta nimenvaraukseen voidaan liittää kysymyksiä siitä että haluatko todella loukata. Ja nähdäkseni vaikka vastaus olisi "kyllä", se voidaan silti tehdä. Ihmisten tavat ja toiminta kun ei rajoitu pelkkään kohteliaisuuteen ja sitä kautta kulkemiseen. Tässä mielessä ihmisiltä vaaditaan puolin ja toisin tiettyä pitkämielisyyttä. Ja kieltämättä on helpompaa vain loukkaantua - etenkin kun voi tällä emotionaalisella reaktiolla syyttää "niitä". - Itse ainakin olin iloinen siitä että Seurakuntayhtymä itseidentifioi itsensä "lapselliseksi mutta hauskaksi".

Ei kommentteja: