maanantai 14. toukokuuta 2012

Pahin höyryäminen tiivistyy roskan perään

Salaliittoteoreetikkojen suosikkiaineistoa ovat kemikaalivanakoneet. Eri näkemyksistä saa kattauksen vaikkapa "havaintoja uudesta maailmanjärjestyksestä" -blogin kautta. Siellä kerrotaan että kemikaalivanakoneet olisivat todellisia (ja jotain muuta kuin peltoja hoitavia maanviljelijöitä jotka todella voivat lentokoneesta ruiskuttaa torjunta-aineita pelloille).

Nämä kemikaalivanat liitetään hyvin usein erilaisiin salaliittoisiin tavoitteisiin jotka ovat yleensä jotenkin negatiivisia. Osa keskittyy ihmisten massamurhaamisen valmisteluun, siihen että suuri maailmanjärjestys myrkyttää ihmisiä huvikseen, tai että niillä kontrolloidaan ilmastonmuutosta. Kenties lennokkain on "Erään teorian mukaan kemikaalivanojen tarkoituksena on säilyttää ihmisten DNA-rakenne ihmisrodun geneettisen risteyttäjän DNA:n muodossa. Eli saada pidettyä tämä liskojen DNA rakenne/muoto ihmisen DNA-rakenteessa, koska meidän DNA-rakenne muuttuu jatkuvasti." (Jossa "lisko" tarkoittaa ns. reptilianeja, liskomaisia ulkoavaruuden ölliäisiä jotka ovat soluttautuneet vallan ytimeen. Esimerkiksi presidentti voikin oikeasti näyttää liskolta mutta on naamioitunut ihmisen näköiseksi.)

Huomiotaherättävää on se, että kemikaalivanakoneet saavat valtaosan uskottavuudestaan siitä että kun lentokone lentää taivaalla, sen perässä tosiaan näkyy vana. Omasta varhaislapsuudestani muistan sen, että moni näki nämä vanat puhtaasti saastevanoina. Ajatus siitä että lentokoneen perällä kulkeva juova olisi verrannollinen autojen pakokaasupilveen onkin arkiajattelullisesti ovela induktio. Sellaisenaan ajatus ei siis ole tyystin typerä. Näkemys on fiksu jos oletetaan että "henkilö ei osaa", eli hänellä ei ole mitään konkreettista tietoa ja tätä kautta kompetenssia tehdä päätelmiä. (Vähän tietoa joka korvataan arvailulla on pahin asia ; "There are few things as dangerous as a little knowledge.")
Jotta voidaan ymmärtää tiivistymisjanoja, on syytä miettiä pilviä. Tässä kohden avuksi voidaan ottaa Charles Wilson. (Hän on järkevä valinta koska hän tutki 1890 -luvulla ja tästä eteenpäin pilvien muodostumista ja hän keksikin jotain olennaista.) Hän otti tutkimuksen kohteeksi sen aikaisen pilvienmuodostumisteorian jonka mukaan pilvi syntyy kun vesihöyry alkaa tiivistymään jonkun hiukkasen ympärille.

Tämä "hiukkasen ympärille tiivistyminen" on fysikaalisesti ollutkin hyvin järkevä näkökulma. Sillä olomuodonmuutokset ovat fysiikassa monesti omituisia ; Esimerkiksi alijäähtynyt neste on sellainen että sitä voi kokeilla kotioloiossakin laittamalla vaikkapa olutpullon pakkaseen. Pakkasasteinen olut ei jäädy helposti (paitsi jos se on sakkaista). Mutta jos pakkasasteiseksi jäähtyneen olutpullon tömäyttää tai avaa, käykin helposti niin että koko pullo jäätyy aivan silmien edessä. Syy tähän on se, että alijäähtynyt neste vaatii kiteytymisen alkamiseen jonkinlaisen kiteytymiskeskuksen. Tömäytys luo sinne esimerkiksi pienen kuplan joka toimii tämänlaisena. (Ja siksi sakattomuus on tärkeää jotta pullo ei jäädy jo pakastimeen.)

Wilsonin ihmetykseksi tiivistyminen kuitenkin näytti tapahtuvan myös silloin kun oltiin tieteellisen steriileissä olosuhteissa. Selvisikin että selityksenä olivat ionisoivat hiukkaset. Tämän keksinnön eräs huipentuma oli hauska fysikaalinen laite nimeltä sumukammio. Siinä luodaan ylikyllästynyttä höyryä täyttämällä tila höyryllä ja alipaineistamalla tämä. Tällöin kaasu on hieman kuten se ylikylmä olutpullo joka ei kuitenkaan ole jäätynyt. Kun tähän tilaan tulee yksittäinen ionisoiva hiukkanen, sen perään syntyy vesihöyryvana. Näin vaikka hiukkanen itse on hyvin pieni ja näkymätön, vesihöyry näyttää sen kulkuradan sellaisella tavalla joka voidaan nähdä paljain silmin ja jopa valokuvata. (Tai videokuvata youtubeen.)Ja tämä näkyvä rata ei tietysti ole mitään ionisoitunutta saastetta tai "ydinsäteilevää jätettä" vaan aivan normaalia vesihöyryä. Wilsonin vuonna 1911 rakentama ensimmäinen sumukammio olikin tämän vuoksi arvokas hiukkastutkimuksen apuväline, ja sen avulla selvisi että on monenlaista ionisoivaa säteilyä (hiukkasilla on erilaisia ratoja) ja tällä on ollut hyötyä esimerkiksi radioaktiivisuuden tutkimuksessa.

Lentokone on siis pelkästään "isoa tomua" samassa mielessä kuin ionisoiva säteily on "pientä tomua". Ylikyllästynyt ilmakehä ei välitä, se vain rakentaa tiivistymisjuovia.

Joku voi olla pettynyt kun en tässä ryhtynyt kumoamaan kemikaalivanakoneiden olemassaoloa. Iskin kuitenkin siihen ilmiöön joka on ihmisille tuttu ja jonka kautta he yleensä uskovat herkemmin kemikaalivanakoneisiin. Koska höyrystymisvanat ovat heille tuttu ja omin silmin nähty ihmiö, on niihin helppoa liittää mielikuva saastumisesta. Ja lisäksi käytin salaiittoteorioita hieman keinotekoisesti "polarisoimisessa", jotta saisin mielenkiinnon keskittymään itse fysiikkaan joka muutoin voisi olla monista "tylsää".

Ei kommentteja: