keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Eriyttäminen

Yllättävän usein köyhyyden, vierasmaalaisten jne. näkyminen katukuvassa synnyttää pelkoja. Tähän tuntuu olevan intuitiivisesti helppo ratkaisu ; Eriyttäminen. Sitten sitä käy hieman kuten Tolkienin "Taru Sormusten Herrassa", jossa monikulttuurisuus tapahtuu siten että kääpiöillä, haltioilla ja ihmisillä on omat maansa ja kaupunkinsa ja yhteydenpito tapahtuu diplomaatian kautta - silloinkin kun Sauronin kaltainen voima "yhdistää kansat".

Tässä on takana kaunis ajatus että jokainen kulttuuri kasvattaa omintakeisuuttaan, luo omaa sisäistä kulttuuriaan keskenään. Kulttuurien sekoittuminen kun voisi tuoda erimielisyyttä ja riitaa. Onhan kääpiöillä eri arvot kuin haltioilla. Eri kansoilla voisi olla myös uskonnollisia erimielisyyksiä, ja tämä voi johtaa yhteiskuntajärjestyksen häiriintymiseen - joka voisi ikävästi häiritä johdossa olevia monarkkeja.

Amerikoissa tätä tapaa onkin kokeiltu. Ja sen seurauksena on ollut slummiutumista. Tämä olkoot maailman Mordorin vastine. Erikoisuutena siellä on esimerkiksi aidattuja asuinalueita, joissa on kulunvalvontaa ja muuta vastaavaa. Moni voisi ajatella että tämä suojaa hyvin niitä siellä slummien ulkopuolella. Eli slummien kauhut on vain sitä että pahuutta ei tapahdu ihmisten kotona, vaan pahat mellastavat keskenään. Kuitenkin tutkimuksissa on huomattu, että aitojen lisääminen ei itse asiassa lisää turvallisuutta. Aluksi rikosten määrät laskevat. Mutta pian ne kohoavat normaalille tasolle. Aidat eivät vähennä rikollisuutta. Syynä on yksinkertaisesti se, että alueen aitaaminen on itsessään merkki varallisuudesta. Alueella asuu rikkaita ihmisiä. Mordorin örkitkin tajuavat että muilla kansoilla on resursseja, ruokaa ja kaikkea haluttavaa, kun he kykenevät rakentamaan niitä linnoja niin ponnekkasti.

Asukkaiden turvallisuudentunnekin on hyvin kaksipiippuinen asia. Kun aidatulla alueella asuminen itselle on uutta, ne antavat turvallisuudentunnetta, mutta sittemmin käy enemmänkin niin että pelot kasvavat normaalille tasolle. Tämän jälkeen elämä ilman aitoja pelottaa enemmän. Toisin sanoen, pitkällä tähtäimellä turvallisuudentunne ei kasva, vaan johtaa elämän rajoittumiseen.

Turvallisuusvälineisiin yleisesti ottaen liittyvä Sam Pelzmanin huomaava on sekin otettava huomioon ; Esimerkiksi kypärä on oikein kelpo turva jos iskee päänsä. Mutta pyöräilykypärän pitäminen kasvattaa riskikäyttäytymistä ja tätä kautta esimerkiksi kolareita autojen kanssa, mikä itse asiassa kasvattaa kaiken kaikkiaan uhrimääriä. Samoin käy muidenkin - esimerkiksi autojen turvallisuutta lisäävien- laitteiden kanssa. Ne kasvattavat ihmisten huolimattomuutta.

Kenties Tolkienin esittämä tapa yhteiskuntajärjestykseksi ei olekaan kovin hyvä. Tämä varmaan selittääkin sen, miksi purkautuvan tulivuoren juurelle pakotettujen joukosta nousee säännöllisesti joku johtaja, joka nykäisee taakseen kymmeniä tuhansia yksilöitä. Örkeille Sauron oli varmasti William Wallacen vastine, aseistautunut kansansankari vallankumoustyössä. Heistä väkivalta nyt vaan jostain syystä tuppaa kuulumaan vallankumouksiin.
Onkin mielenkiintoista huomata yhdennäköisyys kuvan "Raamatun" Baabelin tornin ja "Taru Sormusten Herrasta" -elokuvan Minas Tirithin kanssa. Molemmat ovat myös erottamisen paikkoja.

Ei kommentteja: