maanantai 15. joulukuuta 2008

Kvanttijoulupukki.

"Children, when you learn the truth about me, remember everything your parents tell you about Jesus"
(Santa Claus)

Richard Dawkins kirjoitti "In Unweaving the Rainbow":ssa siitä kuinka hän todisti lapsille että joulupukkia ei ole olemassa. Dawkins oli sitä mieltä että Pukki ei voisi vierailla kaikissa maailman kodeissa yhtenä iltana; Syynä oli vaadittu nopeus ja vaikeudet lentävissä poroissa ja ahtaissa tai puuttuvissa savupiipuissa. Dawkins toisin sanoen esitti kumonneensa joulupukin, osoittaneensa sen olemassaolon mahdottomaksi. Itse asiassa Suomessakin on xeroloren piirissä tunnettu hieman vastaavanlainen skeptinen joulupukkikritiikki, jonka auliisti laitan tänne latistuneen ja toistetun huumorin suojelun nimissä:

"Maailmassa on 2 miljardia lasta. Kun muslimit, hindut, juutalaiset ja buddhalaiset lapset vähennetään, jää jäljelle 378 miljoonaa lasta. Kun keskimäärin perheessä on 3,5 lasta, se tekee 91,8 kotia, joissa on ainakin yksi kiltti lapsi. Joulupukilla on 31 tuntia aikaa suoriutua tehtävästä eri aikavyöhykkeiden ja maapallon pyörimisen ansiosta. Tämä tekee 822,6 vierailua sekunnissa. Joulupukilla on aikaa n. 1/1000 sekuntia parkkeerata poro, jakaa lahjat ja siirtyä seuraavaan taloon. Olettaen, että jokainen pysäys on keskimäärin 1,23 km. päässä toisistaan, kokonaismatkaksi kertyy 112,9 miljoonaa kilometriä. Joulupukin täytyy matkustaa huimaa 1040 km/s vauhtia, 3000 kertaa äänen nopeudella. Vertailun vuoksi avaruusraketin nopeus on 44 km/s, tavallinen poro voi juosta 24 km/h. Reen kuorma on kolmas mielenkiintoinen seikka. Jos oletetaan , että jokainen lapsi ei saa enempää kuin pienen Legopaketin painoltaan 800g, reen täytyy kantaa 73 440 000 kg:n kuorma. Painoon ei ole lasketu Joulupukin ja tonttujen painoa. Tavallinen poro jaksaa tuskin vetää perässään yli 135 kg:n kuormaa. Jos oletetaan, että Joulupukin superporo vetäisi 10 kertaa painavampaa kuormaa, tarvittaisiin 214 200 poroa vetämään rekeä. 73 440 000 kg:n matkustaessa 1040km/s vauhtia ilmanvastus on valtava. Tämä kuumentaa porot samalla tavalla kuin raketin ulkopinta kuumenee. Ensimmäiset porot syttyvät palamaan miltei välittömästi, sytyttäen takana tulevat poroparit tuleen myös. Samoin käy lastina oleville lahjoille, joista osa on vieläpä tulenarkaa materiaalia ja ne on tyypillisesti kääritty paperiin ja muuhun helposti palavaan materiaaliin. Tämän seurauksena koko porolauma lasteineen haihtuu savuna ilmaan 4,26/1000 sekunnissa. Joulupukkiin kohdistuu 17 500 kertaa maan vetovoimaa voimakkaampi keskipakosvoima. 140 kiloinen Joulupukki painautuu reen takaosaan 1 945 kilon voimalla. Alkukiihdytyksen jälkeen Joulupukkia ei enää ole."

Kuitenkin Henry Gee, joka on ollut töissä legendaarisessa "Nature" -lehdessä, huomasi että Dawkinsin akendootti ei ota huomioon kaikkia fysiikan ilmiöitä ja kumoaminen on tämän vuoksi itse asiassa olkiukko eli straw man -virheargumentti. Joulupukista on tehty rajoitettu näkemys ja tämä on kumottu ja tätä on väitetty kaikeksi ; Itse asiassa Joulupukki pystyisi ainakin teoriassa tekemään sen mitä hänen odotetaan tarinoissa tekevän, jos hänet vain oletetaan makroskooppiseksi kvanttiobjektiksi; Eli sellaiseksi kappaleeksi joka toimii kuten kvanttifysiikan hiukkaset, mutta sillä erolla että Pukki on riittävän suuri ollakseen näkyvä. Koska kvanttifysiikassa on sellainen tila kuin superpositio, joka sallii sen että kappale on useassa tilassa yhtä aikaa, kunhan sitä ei tarkkailla jolloin sen kvanttitila romahtaa joksikin tietyksi. (Hieman karkeistaen voisi sanoa että sen ajan kun hiukkasta tarkkaillaan se tottelee klassista fysiikkaa ollen vain tietyssä tilassa ja sen ajan kuin sitä ei mitata se kuintekin käyttäytyy klassisen fysiikan lakeja tottelemattomasti, ja se on superpositiossa tekemässä pahuuksia. Hiukkasfysiikan kappaleet ovat siis hieman kuten ne tuhmat lapset jotka käyttäytyvät vain juuri sen ajan kuin heitä tarkkaillaan ja heti kun silmä välttää he ovat pahanteossa..)
1: Pukki voisi tälläisenä kvanttiolentona käydä ympäri maailmaa ja tämä selittäisi erityisen hyvin sen, miksi Pukin saapuminen ja poistuminen paikalta on tapahtuma jota ei koskaan ole suoraan nähty. Kvanttijoulupukilla voisi olla jopa sellainen ominaisuus, että mitatessa sen kvanttitila romahtaisi ja se paljastuisi vaikkapa isoisäksesi naamioparrassa, eikä tämä kumoaisi sitä että kvanttipukki olisi ollut hoitamassa hommiaan.
2: Lisäksi, kun makroskooppisia kvantti -ilmiöitä tapahtuu vain kylmälaboratorioissa ei ole mikään ihme että Pukki yhdistetään sellaisiin kylmiin paikkoihin, kuin Pohjoisnapa tai Korvatunturi (tai se tulkitaan Venäjän Pakkasukoksi). Pukkia ei tämän vuoksi liitetä päiväntasaajan alueelle.

Geen mukaan Quantum Santa Hypothesis (QSH) vain toimii paremmin kuin Dawkinsin klassisen fysiikan pukki, koska se selittää tiettyjä tabuja, ja ilmiöitä kuten asuinpaikan ja matkustamisen jotka muuten näyttäisivät mielivaltaisilta. Joulupukin käytöstä ja luonnetta voidaan siis selittää tätä kautta, eli jos pidämme Joulupukkia todellisena ilmiönä joka tulee selittää meidän on valittava se, eikä Dawkinsin olkiukkomaista klassista fysiikkaa seuraavaa pukkinäkemystä. Joten on ihmeteltävä miksi Dawkins ylipäätään valitsisi tämänlaisen pukin: Se on jo sellaisenaan kannanoton vääristelyä.

Moni on sitä mieltä että tämä olisi tieteellisen päättelyn väärinkäyttöä. Pääasia on kuitenkin se, että Joulupukkia ei suinkaan ole kumottu, sehän on teoreettisesti mahdollinen, joskaan ei havaittu ilmiö, joten Dawkinsin edustama kanta ei selvästi ole oikein. Toisaalta joulupukki on tällä tavoin mahdollinen ja puolustelu itse asiassa muistuttaa monia perusteluja joilla esimerkiksi Jeesuksen ihmeitä selitetään. Niille yhteistä on se, että meillä on vain tarina, joka selitetään mahdolliseksi. Itse tapahtumasta meillä ei ole todistettua evidenssiä kansanperinteellisten tarinoiden ulkopuolelta. Kuitenkaan jos tämä ei riitä todisteeksi joulupukin kohdalla, sen ei pitäisi toimia todisteena Jeesuksenkaan kohdalla. Monille riittää Jeesuksen kohdalla se, että "voidaan tulevaisuudessa selvittää" ja he haluavat että tutkimukseen tämän vuoksi vakavasti panostettaisiin. Joulupukillekin pitäisi samalla logiikalla saada tutkimusryhmiä.

Siksi skeptikot varmaan jatkavat joulupukin epäilemistä. Osa heistä epäilee Jeesustakin. Muille voikin sitten toivottaa "hyvää joulua!"

Ei kommentteja: